Τσουρέκι


Συστατικά:

1 κιλό αλεύρι (για τσουρέκι)
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
5 αβγά
3 φακελάκια μαγιά
1 κ.γ. αλάτι (5γρ)
1 φλ. γάλα χλιαρό (200 γρ)
ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
1 κοφτό κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο (3 γρ)
1 κοφτό κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη (3 γρ)

Οδηγίες:

Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ ζυμάρι με τη μαγιά, το χλιαρό γάλα και το 1/4 (250γρ) από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 20' περίπου.
Στο μεταξύ, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι.
Προσθέτουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μάζα.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
Πλάθουμε τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
Τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αβγό (αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα) και ψήνουμε στους 150° για 35-40'.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις