Μαρμελάδα πορτοκάλι
Υλικά:
5 κιλά πορτοκάλια
Νερό
Ζάχαρη
Χυμό από λεμόνι
Οδηγίες:
Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και τα στύβουμε κρατώντας το χυμό τους. Κατόπιν κόβουμε τις φλούδες σε μικρές λεπτές λωρίδες. Μετράμε την ποσότητα από τον χυμό και τις φλούδες και το σημειώνουμε.
Τοποθετούμε τις φλούδες σε μια λεκάνη όπου θα προσθέσουμε νερό, το οποίο μετράμε ως εξής: η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι τρείς φορές η ποσότητα (σε όγκο, κούπες ή λίτρα δηλ) από το χυμό και τις φλούδες μαζί. Ρίχνουμε και το χυμό στη λεκάνη και αφήνουμε το μείγμα να μουλιάσει για 12-24 ώρες.
Την επόμενη αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το βράζουμε για μισή ώρα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε άλλες 24 ώρες μέχρι να μαραθεί.
Την επομένη μετράμε την ποσότητα πάλι και ρίχνουμε την ίδια ποσότητα ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το βράζουμε για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες και να γίνουν σχεδόν διαφανείς. Το σιρόπι δεν πρέπει να σκουραίνει. Πέντε λεπτά πριν κατεβάζουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφού κρυώσει λίγο, την τοποθετούμε μέσα σε γυάλινα βάζα, τα οποία έχουμε βράσει και στεγνώσει.